Τα Παπούτσια ενός Τρελού
Προσθέστε υπότιτλο εδώ

                                                                         (Δ)

Έχω βάλει μια ξύλινη καρέκλα στην νοητή γραμμή που σχηματίζει το κύμα με την άμμο, να πω την αλήθεια έδωσα πολύ προσοχή σε αυτήν την τοποθέτηση της ξύλινης καρέκλας μάλλον από ματαιοδοξία παρά από κάποια γνώση που μπορεί να είχα ότι το κύμα τελικά δεν θα έρθει να ακουμπήσει πάνω στα πόδια της καρέκλας.

Ξυπόλυτος καθώς ήμουν πλατσούριζα τις αστείες πατούσες μου στο νερό και παρατηρούσα μια το κύμα που έφευγε μια το άλλο κύμα που ερχόταν προς τα πάνω μου, συνάμα με αυτά - και από καθαρή, κρυστάλλινη θα μπορούσα να πω - περιέργεια παρατηρούσα τους ανθρώπους γύρω μου, έβλεπα τις εκφράσεις των προσώπων τους, τα χείλη τους που σχημάτιζαν άηχες λέξεις, τα μάτια που εξέφραζαν συναισθήματα.

Δεν άκουγα τους φυσικούς ήχους, άκουγα μόνο μουσική, είχα ακουστικά στα αυτιά μου και η 9η συμφωνία του Τσέχου Αntonin Dvorak ήταν το μόνο που μπορούσα να ακούσω εκείνη την στιγμή. Σαν σκηνοθέτης προσπαθούσα να προσαρμόσω τις κινήσεις των ανυποψίαστων ανθρώπων της παραλίας μέσα στο ρυθμό της συγκεκριμένης μουσικής, ταίριαζα συμπεριφορές ανάλογα με το αντάτζιο, το αλέγκρο, την κορύφωση ή την ηρεμία του βιολιού. Για αρκετή ώρα, ενώ συνέχιζα με τα πόδια μου να κλοτσάω παιχνιδιάρικα το νερό, έφτιαχνα μες στο νου μου ένα πολύ παράξενο θέατρο ή για να το πω καλύτερα, είχα ξαναδημιουργήσει το βουβό θέατρο, τον βουβό κινηματογράφο.

Ηθοποιούς είχα - και μάλιστα έπαιζαν πολύ καλά - ο ήχος από τους ηθοποιούς έλειπε αλλά υπήρχε η μουσική που γέμιζε την ταινία που μάλιστα ακολουθούσε με ακρίβεια χιλιοστού τα τεκταινόμενα πάνω στο αμμουδένιο σανίδι και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ο σκηνοθέτης που προσπαθούσε με μόχθο να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό το καινοτόμο θέατρο που είχε στηθεί. Αυτόν τον ρόλο τον πήρα, μάλλον δικαιωματικά, εγώ.

Έβλεπα τα λάθη, τους σωστούς μορφασμούς, κάποιες λάθος εκφράσεις, ένα βλέμμα που δεν είχε θέση εκεί, μια βουτιά που χάλαγε το πλάνο, ένα ερωτικό φιλί, μια κοπέλα που όταν χαμογέλαγε σκοτείνιαζε ο ήλιος, ένα αστείο και όλα αυτά έπρεπε να τα συνταιριάξω σε ένα και μόνο πλάνο. Ήμουν μπερδεμένος για το αν θα έβγαινε κάτι κωμικό ή κάτι δραματικό ή κάτι ανάμεσα στα δυο, όμως για ένα πράγμα ήμουν σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυθεντικό.

Ήταν ίσως - έτσι το φανταζόμουν τουλάχιστον - σαν να έχω μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα ή και περισσότερα διηγήματα του Franz Kafka, με τους αλληγορικούς γκροτέσκους χαρακτήρες του. μερικοί από αυτούς ήταν γεμάτοι αφέλεια, άλλοι γεμάτοι έπαρση που όμως μέσα στην ψυχή τους πάντα ελλοχεύει ο φόβος για το οτιδήποτε, που δείχνουν μια μεγάλη σιγουριά για τα μεγάλα και μια παράξενη ανησυχία για τα μικρά.

Έτσι τελικά όμως ίσως να είναι η ζωή, τα μικρά να είναι πιο σημαντικά από τα μεγάλα.

Πιο σημαντική είναι για τον καθένα μας η στιγμή του πρώτου φιλιού, μια γλυκιά ανάμνηση που μένει χαραγμένη στο μυαλό για όλη σου την ζωή και ας διήρκεσε μόλις ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου. Εκείνο το απλό, πεταχτό φιλί από εκείνη, από εκείνον και ο κόσμος όλος έγινε ξαφνικά εκείνη η στιγμή.

Τα δάχτυλα των ποδιών μου ακουμπούσαν το αρμυρό νερό ίσα πως με τις άκρες τους, όλα γύρω μου λίγο, λίγο σκοτείνιαζαν, ο ουρανός, το νερό, οι παρουσίες, τα φώτα έκλειναν, η παράσταση βάδιζε προς το τέλος της η αυλαία ήταν έτοιμη να πέσει.

"Αύριο πάλι παιδιά, και μην ξεχάσετε να κοιμηθείτε καλά, να είστε ξεκούραστοι ώστε αύριο να δώσουμε στην ζωή μια παράσταση αντάξια της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιβάλλει.

Καληνύχτα."